Jøder og muslimer føler sig trådt på

March 20, 2014

Berlingske
By Theis Engmann

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) forbød en slagtemetode, som ikke har været anvendt i årevis. Alligevel mødte en delegation af imamer og rabbinere i går op hos ministeren for at gøre opmærksom på deres utilfredshed.

En international delegation bestående af jøder og muslimer satte i går fødevareminister Dan Jørgensen (S) i stævne på hans kontor i Fødevareministeriet. De er oprørte over forbuddet mod slagtning uden bedøvelse, som trådte i kraft 17. februar. Ingen slagterier har dog benyttet metoden siden 2004.

De facto har Dan Jørgensen ikke ændret noget ved at indføre denne lov. Det eneste, han har opnået, er at italesætte danske jøder som nogle, der slagter inhumant, og det vil sige. at danske jøder er inhumane,« sagde overrabbiner Bent Lexner fra Det Mosaiske Troessamfund inden mødet.

Kalotterne og de høje sorte hatte var kommet til Fødevareministeriet med det mål at overbevise Dan Jørgensen om at ændre den praksis, hvor danske slagterier ikke længere kan søge om dispensation til at slagte dyr uden bedøvelse. Den internationale delegation talte jøder og muslimer fra blandt andet Frankrig, USA og England.

»Vi håber, at det gør indtryk, at 15 religiøse ledere, både imamer og rabbinere fra hele Europa, udtrykker utilfredshed med denne praksis. Vi mener, at danske jøders og muslimers religiøse rettigheder bliver trådt på,« sagde Samia Hathroubi, som er den europæiske koordinator for organisationen The Foun­dation for Ethnic Understanding.

Kritik fra alle leder og kanter

Den britiske avis The Independent var med til at vække den internationale opmærksomhed, da den 18. februar fortalte verden, at den danske fødevareminister satte dyrs rettigheder over religiøse rettigheder. Og så gik det hurtigt med – som i Muhammed-krisens tid – at få bragt Danmark i rollen som et religiøst intolerant land.

For hvordan kunne landet først slagte den ganske uskyldige giraf Marius – og derefter forbyde religiøs slagtning af dyr?

Dan Jørgensen blev citeret for, at »dyrs rettigheder kommer før religion«. Dette var dog et fejlcitat, som kan spores tilbage til en uheldig overskrift på tv2.dk.

Ministeren mente i virkeligheden blot, at man skal tillade religiøse slagtninger, men at det skal foregå dyrevelfærdsmæssigt forsvarligt, og det er altså med bedøvelse.

Israels viceminister for religiøse forhold, Rabbi Eli Ben-Dahan, gik så langt som at beskylde Danmark for antisemitisme.»Antisemitisme viser sig overalt i Europa, nu har den endda sneget sig ind i regeringsinstitutionerne,« sagde han til avisen Jewish Daily.

Et møde med blandede følelser

Efter 50 minutter bag lukkede døre forlod den jødisk-muslimske delegation i går Fødevareministeriet med blandede følelser.

»Jeg synes, at ministeren lyttede til vores sag. Men han gemte sig bag argumentet om dyrerettigheder. Vi mener, han underkender jøder og muslimers menneskerettigheder,« fortæller den britiske muslimske delegerede, Mohammed Afzal Khan.

Fødevareminister Dan Jørgensen ønskede i går ikke at blive interviewet om mødet, men sendte et skriftlig reaktion:

»På mødet slog jeg fast, at lovændringen på ingen måde bunder i mangel på respekt over for religion. Frihed til at udøve sin religion i ord og handling er afgørende for mig og hele den danske regering,« skrev Dan Jørgensen.

Read Original Article Here